„Vrem să dăm posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care să stea la baza declanșării investigațiilor noastre. Ele pot și acum, dar încercăm exact să reglementăm”, a declarat luni președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la conferința MEDIAFAX Talks about Competition.
El a arătat că cel mai elocvent exemplu este al Statelor Unite ale Americii, cu o practică foarte răspândită privind încurajarea celor care prezintă autorităților dovezi de încălcare a legii și unde se poate ajunge la compensații financiare foarte mari, fără a exista o limitare a acestor sume.
„Mai în zona noastră, mai apropiat de modelele noastre cultural-politice, ceva similar se întâmplă în Ungaria, unde compensația este plafonată la circa 50.000 de euro, dacă nu mă înșel, pe când la americani cea mai mare recompensă a fost de 100 milioane de dolari, acordată în acest an”, a spus Chirițoiu.
Întrebat dacă în România se va aplica o recompensă financiară în sumă fixă sau procentual, el a răspuns că este prea devreme să se pronunțe, urmând ca abia în prima parte a anului viitor să fie redactat și finalizat proiectul. Chirițoiu a mai spus că nu știe deocamdată în ce formă va fi adoptat actul normativ, lege sau ordonanță de Guvern.